14.11.07

Interview Metro met Drijver (7 november 2007)

Als ‘sloop’ valt, stopt het gesprek’

LUDIEK.

Woningcorporatie Com·wonen ligt de laatste tijd aardig onder vuur. Vooral in Vreewijk, waar boze bewoners hun huurwoningen via een ludieke actie te koop hebben aangeboden aan andere woningcorporaties in Rotterdam en omgeving. Com·wonen wil zo’n duizend woningen slopen, de bewoners willen daar niets van weten, SP-Kamerlid Poppe noemt de situatie “belachelijk” en PvdA-raadslid Hoogland zegt dat Com·wonen “autistisch” is.
Hoog tijd voor een reactie van directeur Margriet Drijver van Com·wonen.
“Wij zijn al jaren bezig om een wijkvisie op te stellen. Waar willen we met Vreewijk heen? Dat doen we niet alleen, maar met de deelgemeente en een aantal bewoners. Sloop van woningen zit al vanaf het begin in alle besprekingen. En als het woord sloopt valt, begint automatisch het geharrewar. Dan stopt het gesprek.” Dat gebeurde ook letterlijk, want de gesprekspartners spraken een periode van radiostilte af. Eentje waar Com·wonen zich aan hield. “En daardoor lijkt het nu een eenzijdig verhaal geworden. De actievoerders hebben deze periode namelijk goed gebruikt en zijn soms met zeer ludieke acties gekomen.”
Zoals het te koop zetten van de buurt?
“Precies. Ik moest er wel om lachen. Maar ik vind het uiteraard niet echt leuk. Ik had liever gezien dat ze hun creativiteit zouden gebruiken om met ons mee te denken. Wat wij én de deelgemeente willen is: een prettige wijk met goede huizen. Dan moet je twee zaken bekijken. Zijn de woningen die er nu staan nog goed en zijn ze te behouden? En wat komt er voor terug als dat niet zo is?”
Volgens Com·wonen zijn de woningen dus niet geschikt om behouden te blijven?
“Wij hebben een technisch onderzoek laten uitvoeren door Alphaplan. Zij hebben vastgesteld dat wij gelijk hebben: de woningen voldoen technisch niet en daar komt nog eens bij dat investeringen van onze kant niets zouden uithalen. Ook financieel is slopen een betere optie. Dat de PvdA nu een eigen onderzoek wil laten uitvoeren door TNO op kosten van de deelgemeente vind ik prima. Het is zonde van het geld, maar dat is hun zaak. Want ik verwacht dezelfde uitkomst.”
Ondanks het gehakketak gaat Com·wonen gewoon door met het bedenken van plannen.
“Die liggen nog niet helemaal vast”, aldus de directeur. “We moeten niet alleen zorgen voor goede woningen, de buitenruimtes moeten ook opnieuw ingedeeld worden. Nu zijn er veel grote privé-tuinen. Dat gaat ten koste van parkeerplaatsen en speelruimte. En die horen ook bij een gezonde wijk.” “We willen beginnen met woningen voor ouderen. Die wonen er nu al heel veel. Dat zijn niet de rijke bejaarden maar gewoon mensen met een AOW en een klein pensioentje. Mensen die vaak al heel lang bij ons huren. Daar ligt op dit moment mijn compassie. Voor hen komt er hoogbouw van drie of vier verdiepingen langs de Bree. Daar kunnen we de lucht in. Dat is de eerste stap. De mensen die daar gaan wonen, komen niet allemaal uit huizen die gesloopt moeten worden. Er blijven goedkopere huurwoningen beschikbaar. Maar op deze manier begint wel de doorstroming. En dan stapje voor stapje verder.”
Drijver zegt wel begrip te hebben voor boze bewoners.
“Natuurlijk snap ik het ook wel. Er zijn veel mensen bij die voor 350 euro een eengezinswoning huren. Die zijn al lang huurder. Want nieuwe huurders betalen al snel 500 euro. We willen ook in de toekomst mensen met een smalle beurs een goede woning aan kunnen bieden, maar de zogenaamde scheefwoners moeten wel meer gaan betalen.”
‘Wat wij willen is: een prettige wijk met goede huizen. Dan moet je twee zaken bekijken. Zijn de woningen die er nu staan nog goed en zijn ze te behouden? Protesteren tegen sloop is niet goed voor de buurt’
Volgens Margriet Drijver heeft Com·wonen slechte ervaringen met luisteren naar bewonersprotesten. “Wij hebben wel eens eerder de fout gemaakt om meer dan wij eigenlijk wilden te luisteren naar protesten tegen sloop. Ik zou mensen die nu in Vreewijk protesteren tegen de sloop willen uitnodigen om eens te gaan kijken in de Smeetsbuurt. Daar is nu een groot aantal huizen zo slecht dat ze zijn dichtgetimmerd. En daar moeten ze wachten tot 2010 op sloop. Dat is niet goed voor de buurt.”