13.11.07

Avies makelaars aan Vogelaar: Vreewijk misstaat op lijstje

Zou ze dit keer luisteren, minister Vogelaar?


Van www.cobouw.nl!!
Makelaars steunen Vogelaar openlijk
BINNENLAND 13-11-2007 00:00 Marianne Wuite

NIEUWEGEIN - De makelaars van de NVM willen nauw betrokken worden bij het opknappen van veertig Vogelaarwijken.

Een rapport getiteld ‘Een Welkom Advies’ moet de bewindsvrouw overtuigen met de NVM’ers in zee te gaan. Vogelaar toonde zich eerder dit jaar verrast. Waarom had de Nederlandse Vereniging voor Makelaars plotseling zo’n haast om veertig achteropgeraakte wijken te adopteren? Al de toekomstige prachtwijken kregen van de organisatie een aparte NVM-makelaar toegewezen.
Hoewel de NVM bezweert de wijsheid niet in pacht te hebben, geeft de organisatie in woord en beeld 55 pagina’s advies aan Vogelaar. De NVM waarschuwt de wijken niet bij naam te noemen, vanwege het stigmatiserende effect. Volgens de NVM zijn Zuilen in Utrecht en Vreewijk te Rotterdam duidelijk wijken die misstaan op het lijstje van Vogelaar.
“Een woningmarkt in elke stad heeft een bovenkant en een onderkant. Prima, als we maar zorgen dat de leefbaarheid in de wijken aan de onderkant op een aanvaardbaar niveau ligt”, relativeert de NVM in haar rapport. “Aan de onderkant bevinden zich de wijken waar de starters terecht kunnen, waar bijzondere initiatieven ontstaan, waar mensen met een kleine beurs tegen aanvaardbare lasten kunnen wonen”.

Verdringing
Volgens de NVM mag wijkaanpak nooit leiden tot verdringing van problematische of minder draagkrachtige bewoners. “Dat verplaatst een probleem alleen maar naar een andere wijk. Misschien onverwacht uit deze hoek, maar de NVM dringt er op aan dat in de herstructureringswijken ook voldoende goede huurwoningen worden gerealiseerd”.
Behalve de makelaars hebben ook de vier grote steden een signaal richting Den Haag afgegeven over de aanpak van de Vogelaar-wijken. De steden vinden dat ze onvoldoende geld van het Rijk krijgen. In een brandbrief pleiten ze er ook voor dat er belastingvoordelen komen voor corporaties die extra investeren in probleemwijken. Volgens de steden kunnen de corporaties die voor een grote opgave staan geholpen worden als de onrendabele investeringen in één keer, als vooraftrek, bij de belastingheffing kunnen worden afgeboekt.

http://www.cobouw.nl/cobouw/nieuws/toonnieuwsartikel.jsp?di=368611