26.10.07

Ludieke actie van bewoners?

Of een serieuze poging?

Uit het AD

dinsdag 23 oktober 2007

Huurders Vreewijk bieden hun wijk te koop aan
ROTTERDAM - Vreewijk is op zoek naar een nieuwe huisbaas. Zo’n 90 corporaties in Rotterdam en omstreken hebben een brief ontvangen waarin bewoners laten weten op zoek te zijn naar een corporatie die de huizen in Vreewijk wil overnemen van de huidige verhuurder Com.wonen.
,,We zijn erg ontevreden over de manier waarop deze corporatie met dit nationaal cultuurhistorisch erfgoed en zijn bewoners omgaat,’’ aldus de bewoners. De ludieke actie ‘huurders zoeken huisbaas’ komt voort uit de strijd die de bewoners nu al een tijd voeren tegen de voorgenomen sloop van 1400 huizen in de karakteristieke wijk in Feijenoord. Com.wonen wil de woningen slopen omdat ze te klein en bouwkundig aan hun einde zouden zijn. Ervoor in de plaats zouden ouderenwoningen en duurdere koop- en huurwoningen moeten verrijzen.

,,Onze voorkeur gaat uit naar een corporatie met een sociale visie die haar bezit goed onderhoudt, open staat voor de wensen en ideeën van de bewoners, en met wie goed overleg mogelijk is. Ook willen wij dat dit mooie tuindorp in zijn oude luister wordt hersteld, met respect voor de filosofie van de architecten Granpré Molière en Berlage, zodat nog vele jaren groepen mensen van over de hele wereld deze groene enclave komen bezoeken,’’ schrijven de bewoners in hun brief.

Aangezien de boekwaarde van de huurwoningen volgens de bewoners al jaren op nul staat, moet het mogelijk zijn dat Tuindorp Vreewijk voor een redelijke prijs overgaat in andere handen. Voor die prijs krijgt de koper: ’een uniek stukje Rotterdam, met een grote sociale cohesie en weinig verhuisbewegingen, een plek waar mensen met veel plezier wonen wanneer op een verstandige en kundige manier onderhoud wordt gepleegd.’

Com.wonen wil niet inhoudelijk op de brief reageren. ,,Volgens onze overtuiging kan niemand tot een andere conclusie komen dan wij samen met gemeente en deelgemeente hebben getrokken.’’



REACTIES

Ik was onlangs bij die manifestatie op de Brink en die wethouder werd daar door o.a.de bewoners af en toe overtuigend als man met de korte achternaam neergezet en Com.Wonen was er ook bij met de bekende mooie praatjes,zeer waarschijnlijk zijn er achter de gordijnen al afspraken gemaakt met projectontwikkelaars en aannemers maar deze mensen laten zich gelukkig niet zomaar wegjagen,gelijk hebben ze.

DoorHouvastZegenvieren - Rotterdam - 23/10/07 - 19:20:36

Ik woon zelf ook in deze wijk alleen ons gebied is nog niet aan de beurt en gelukkig maar. En ik sta ook zeker achter mijn buurt genoten dit is de enigste wijk in Rotterdam-Zuid die er gezellig uit ziet en mooi groen en kijk naar de mensen die er wonen leven allemaal met elkaar en dat zie je niet zo snel in andere wijken. Dus slopen NEE!!!!

Amaris - Vreewijk - 23/10/07 - 14:26:08

De voorgenomen sloop is werkelijk onvoorstelbaar. Er wordt gewoon een uniek stukje Rotterdam voor het geld opgeofferd.

Ga er eens heen en bewonder de huizenbouw van begin vorige eeuw, een stukje Rotterdam dat voorgoed op de monumentenlijst hoort in plaats van die vieze Lijnbaan!

Handen af van Tuindorp-Vreewijk, slopen bezopen!

Jan - Spijkenisse - 23/10/07 - 11:24:15

Wat een KAPITAAL idee zeg! Geweldig! Com.Wonen is gewoon een SLECHTE verhuurder. Iedereen die voorheen te klagen had over De Combinatie kan ervan getuigen dat het bij De Combinatie toch net een stuk beter ging dan nu. Com.Wonen heeft geen boodschap aan zijn geldschieters, de huurders. Maar ze (vr) eten er wel van!

1 Comments:

At vrijdag, 28 maart, 2008, Anonymous Anoniem said...

Wees solidair met álle bewoners die willen blijven wonen in hun mooie huisjes. Jullie moeten trots zijn op jullie lef om het tegen zo'n reus als comwonen durven op te nemen. Samen staan jullie sterk.

Ronald van Uden
Oudheusden

 

Een reactie posten

<< Home