Wat als je als huurder niet wilt of kunt kopen?
Is de eerste vraag die bij elen zal opkomen als men het onderstaande leest:
Van de website van de gemeente Rotterdam:
Op donderdag 11 oktober om 10.30 uur ondertekenen wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) en bestuursvoorzitter Arjan Schakenbos van woningcorporatie Woonstad Rotterdam de eerste overeenkomst in een reeks van woonafspraken met corporaties over de gezamenlijke inzet om Rotterdam verder te ontwikkelen als aantrekkelijke woonstad. Het College wil dat in deze collegeperiode tenminste 5.000 particuliere woningen en 4.500 corporatiewoningen worden verbeterd. Tevens is het doel om 7.200 sociale huurwoningen te verkopen. Het College tekent daartoe met in totaal zeven woningcorporaties overeenkomsten.
Aanpak particuliere voorraad
Voor een succesvolle aanpak van de woningvoorraad wordt de aandacht geconcentreerd op een beperkt aantal gebieden. Samen met de corporaties heeft de gemeente zes gebieden geselecteerd - de zogenaamde adoptiegebieden -, waarin ze samen optrekken om de woningvoorraad te verbeteren. Voor Woonstad zijn dat de wijken Bloemhof-Zuid, Hillesluis, Oud-Charlois en Tarwewijk. De gemeente en corporatie werken gezamenlijk aan de revitalisering van deze stadswijken. Daarbij besteden zij veel aandacht aan het leefklimaat in de buurt en de onderhoudsstaat van de woningen. Zo zal de gemeente gebruik maken van haar bevoegdheid om eigenaren van woningen met achterstallig onderhoud aan te schrijven om hun woning te verbeteren. Andere maatregelen zijn onder meer gericht op de aanpak van malafide huiseigenaren en op het samenvoegen van kleine woningen. Woonstad heeft € 18 miljoen toegezegd voor de aanpak in de genoemde wijken; de gemeente zet daar een zelfde bedrag tegenover.
Aanpak corporatiebezit en verkoop sociale huurwoningen
Naast de inzet op de particuliere woningvoorraad, verbindt de corporatie zich met de woonafspraken om ingrijpende verbeteringen aan hun eigen woningbezit te plegen. Voor corporatie Woonstad gaat het om 2.500 woningen van de 4.500 te verbeteren corporatiewoningen.
Ook wil het college dat corporaties in deze collegeperiode 7.200 woningen uit hun bezit verkopen. De verkoop van sociale huurwoningen draagt bij aan het vergroten van het eigen woningbezit en een minder eenzijdige woningvoorraad in Rotterdam. Op dit moment bedraagt het eigen woningbezit in Rotterdam slechts 26% van de totale woningvoorraad. De verkoop van sociale huurwoningen maakt het bijvoorbeeld voor starters mogelijk een eerste stap te zetten op de koopwoningmarkt. Met Woonstad is afgesproken dat zij tenminste 3.300 woningen uit haar bestaande woningvoorraad verkoopt.
VvE-serviceorganisatie
In de particuliere woningvoorraad in de oude Rotterdamse stadswijken is vaak sprake van slecht functionerende Verenigingen van Eigenaren. Hierdoor wordt het onderhoud van gebouwen onvoldoende geregeld. De gemeente, Woonbron en Woonstad richten daarom een organisatie op om dergelijke VvE’s te stimuleren. De VvE’s worden ondersteund om de uitvoering van onderhoud ter hand te nemen, maar ook om voldoende te sparen voor noodzakelijk onderhoud in de toekomst.
Met deze woonafspraken wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de uitvoering van het collegeprogramma en de Stadsvisie. De ambitie om van Rotterdam een aantrekkelijke woonstad te maken én te blijven staat hierin centraal. Naast woningcorporatie Woonstad Rotterdam tekent de gemeente met zes andere corporaties prestatieafspraken, te weten Woonbron, Com•wonen, Vestia, Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam, Stadswonen en PWS.
Bron: Bestuursdienst, 08-10-2007
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home