23.9.07

Monument en toch slopen?

Dit speelt com.wonen in de kaart. Er staat niet bij waarom men tot deze conclusie is gekomen. Als bron staat de pagina monumenten van www.rotterdam.nl vermeld.

Uit het AD van 21 september 2007

Sloop mogelijk, nieuwbouw moet passen

Beschermde stadsgezichten zijn straten, buurten of wijken die van algemeen belang zijn vanwege schoonheid, onderlinge ruimtelijke structurele samenhang of wetenschappelijke waarde.
Het gaat dus om een samenspel van de stedenbouwkundige structuur en de bebouwing van een gebied. Voorwaarde is bovendien dat het stadsdeel ouder is dan vijftig jaar en dat er ook een aantal monumentale gebouwen in het aangewezen gebied staan.

Dat in een beschermd stadsdeel niet mag worden gesloopt, is een misvatting. Wel is het zo dat nieuwbouw passend moet zijn.

Rotterdam telt op dit moment drie rijksbeschermde stadsgezichten: historisch Delfshaven, Kralingen-Midden en het Scheepvaartkwartier. Daar komen er binnenkort nog drie bij Blijdorp-Bergpolder, het Noordereiland en de Heemraadssingel-Mathenesserlaan.De gemeente Rotterdam heeft bij het Rijk bovendien het verzoek ingediend om ook de de singels van het Waterproject van Willem Nicolaas Rose en de tuindorpen Vreewijk en Heijplaat aan te wijzen als beschermd stadsgezicht. Een procedure die overigens een aantal jaren duurt.

www.rotterdam.nl/monumenten

1 Comments:

At donderdag, 27 september, 2007, Anonymous Anoniem said...

Dit zou toch voor iedereen bekend moeten zijn. Beschermd stadsgezicht MAG inderdaad gesloopt worden, het is geen monument !
Dit was een jaar geleden ook al bekend, maar er wordt alleen maar gehoord wat ze willen horen.
Toch hoop ik dat er niet gesloopt gaat worden.

 

Een reactie posten

<< Home