6.9.07

Opvallend?

...in het onderstaande bericht is dat het NAi tegen de sloop van Vreewijk is. Com.wonen is een sponsor van het NAi. Met het eerste zullen ze dus niet blij zijn?

Nazaten strijden voor tuindorp Vreewijk
EDWIN CORNELISSE ROTTERDAM - De opas hebben Vreewijk (1913) gebouwd en de kleinkinderen willen dat de slopers het karakteristieke tuindorp met rust laten. Vreewijk ligt onder vuur.
De nazaten van de architecten Berlage, Granpré Molière, Van Ravesteyn, de bankiers Mees en Van der Mandele en notaris Dutilh hebben zich in de strijd geworpen voor het behoud van het tuindorp op Zuid.
Corporatie Com.Wonen heeft plannen om er 1400 huurhuizen te slopen, zodat er ruimte komt voor nieuwbouw. Als eerste moeten de slopers aan de slag in het gebied tussen Bree en Maarland. Hier moeten volgens de corporatie 85 huurhuisjes plaatsmaken voor de bouw van appartementen voor senioren. De afbraak stuit op fel verzet bij de bewoners die zich hebben verenigd in het Actiecomié tegen Sloop van Onze Woningen. De laatste maanden krijgen de Vreewijkers steeds meer bijval in hun strijd voor het behoud van het eerste Rotterdamse tuindorp waar de mensen onder meer konden beschikken over grote (moes) tuinen. Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), het Historisch Genootschap Roterodamum en de Rijksdienst voor Monumenten zijn enkele van de instanties die pleiten voor het behoud van het landelijk icoon Vreewijk.
Nazaten van de bankiers Mees en Van der Mandele (de initiatiefnemer tot de bouw van het tuindorp), architecten Berlage, Van Ravesteyn en Granpré Molière en notaris Dutilh ondertekenen zaterdag een brief waarin wordt gepleit voor het behoud van het ‘Eerste Rotterdamsche Tuindorp’. „Die mensen waren geschokt dat men delen van Vreewijk wil slopen,’’ zegt actievoerster Netty van den Ende. „Vreewijk is een icoon voor de tuindorpen in Nederland. Dat moet je volgens deze mensen niet slopen maar koesteren.’’
Van den Ende gelooft dat de sloop kan worden tegengehouden. „Aan het begin van de vorige eeuw had men een duidelijk visie voor de wijk. Vreewijk was de eerste tuinwijk in Rotterdam waar men vanuit sociaal idealistische motieven de erbarmelijke woononstandigheden van arbeiders wilde verbeteren. Nu is er geen visie. Het is hap-snapbeleid en daarmee wordt het tuindorp om zeep gebracht.’’