2.9.07

Nog meer over de wethouder (2)

Uit het AD (28 augustus 2007)

’Schrijer legt bom onder opknappen probleemwijken
Door EDWIN CORNELISSE
ROTTERDAM - De Rotterdamse wethouder Dominic Schrijer (grotestedenbeleid) legt een bom onder de aanpak van de Rotterdamse probleemwijken met zijn steun voor...
...een landelijk fonds voor het opknappen van deze wijken. Dit stellen de directeuren van de Rotterdamse corporaties Woonstad, Com.wonen en PWS.Volgens het drietal zullen zij hun miljoenen investeringen in de Rotterdamse probleemwijken moeten heroverwegen en moeten terugkomen van afspraken die zijn gemaakt met de gemeente over het uit het moeras trekken van wijken als Hillesluis, Oud-Charlois en Overschie. „Daar hebben wij dan niet meer het kapitaal voor,’’ zegt directeur Margriet Drijver van Com.wonen.
De irritatie bij de drie is zo hoog opgelopen dat ze een open brief hebben gestuurd aan Schrijers collega, wethouder Hamit Karakus (wonen). „We hebben vaker met Schrijer over dit probleem gesproken. De open brief aan zijn collega-bestuurder is de laatste keer dat we het netjes zeggen. Wij willen nu weten of de mening van Schrijer ook het standpunt is van het Rotterdamse college,’’ zegt directeur Drijver van Com.wonen.
Aanleiding tot het conflict is de steun van Schrijer aan het plan van minister Bos (financiën) om, door middel van een heffing, miljoenen bij de corporaties weg te halen om de aanpak van veertig probleemwijken in het land te financieren. Dit geld zal vervolgens weer door Den Haag worden verdeeld. De corporaties willen echter zelf de regie houden over hun vermogen en hun investeringen. Ze verzetten zich dan ook met hand en tand tegen het instellen van een ‘Bosfonds’.
Schrijer is een warm voorstander van dit landelijke fonds, omdat hij verwacht dat daarmee sneller kan worden gehandeld. „Nu moet ik met alle corporaties apart onderhandelen. Met het fonds krijg ik straks één bedrag uit Den Haag en kan ik meteen aan de slag,’’ zegt Schrijer.
Arjen Schakenbos, directeur van Woonstad (recent ontstaan uit een fusie tussen WBR en de Nieuwe Unie), stelt dat Schrijer zich onterecht rijk rekent. „De Rotterdamse corporaties zullen fors moeten bijdragen aan dat fonds en ik moet nog maar zien dat er genoeg geld terugkomt om de problemen in deze stad aan te pakken. Ik heb daar een slecht gevoel over.
’’Het stoort de directeuren dat Schrijer gemakkelijk over de investeringen van de Rotterdamse corporaties heen stapt. „Hij schoffeert de partijen waarmee hij goed zaken doet. Rotterdam is landelijk voorbeeld. We hebben prestatieafspraken en onlangs zijn er, in het kader van het Pact Op Zuid, miljoeneninvesteringen afgesproken met de gemeente,’’ zegt Drijver.