27.8.07

Woningcorporaties ergeren zich aan wethouder Schrijer

Op TV Rijnmond.nl d.d. 27 augustus 2007


Corporaties geërgerd door Schrijer
Drie grote woningcorporaties in Rotterdam hebben een boze brief gestuurd naar wethouder Karakus vanwege uitspraken van diens collega Schrijer in NRC Handelsblad van vrijdag. Volgens Schrijer besteden woningcorporaties te weinig geld aan het opknappen van achterstandswijken.
uitgegeven: 10:08 27-08-2007 gewijzigd: 10:08 27-08-2007
Schrijer hoopt dat het kabinet de plannen voor een heffing op de vermogens van de woningcorporaties doorzet. Hij hoeft dan niet steeds te onderhandelen met de woningcorporaties, maar kan putten uit een centraal fonds.De woningcorporaties Com.wonen, PWS en Woonstad Rotterdam hebben zich zo geërgerd aan die uitspraken, dat ze een open brief hebben geschreven. Volgens de corporaties wekt de wethouder ten onrechte de indruk dat er niet goed met hen samen te werken valt en dat ze te weinig investeren in de achterstandswijken. De wethouder laat in een reactie weten dat zijn uitspraken niet betrekking hebben op de Rotterdamse woningbouwverenigingen en dat de samenwerking met hen juist goed is.

Het artikel is hier te lezen of hieronder:

Dief’ Bos moet het geld laten rollen
Strijd tussen rijk en arm om vermogens woningcorporaties
Gemeenten zien het gemak van een centraal fonds voor de aanpak van probleemwijken. De woningcorporaties willen hun vermogens niet afdragen aan dit ‘Bosfonds’.
Door onze redacteur Jeroen Wester
Den Haag, 24 aug.

„Bos besteelt de samenleving van Pijnacker Nootdorp” en „Huurder de dupe van Heffing Bos”. Het slotoffensief van woningcorporaties om een heffing op hun vermogen te voorkomen is venijnig. Terwijl vertegenwoordigers van de corporaties dagelijks onderhandelen met minister Vogelaar (Wonen, Wijken, Integratie, PvdA) over hun bijdrage aan de plannen om van 40 probleemwijken ‘prachtwijken’ te maken, richten zij hun aanval op Bos (Financiën, PvdA).
Vrijwel vanaf het moment dat Vogelaar haar plannen lanceerde om achterstandswijken te verbeteren is er onenigheid over wie de rekening betaalt – niet alleen tussen het kabinet en de sector, maar ook binnen het kabinet zelf. Bos wil de corporaties in de kabinetsperiode jaarlijks 750 miljoen euro laten betalen om daar de komende tien jaar de wijkverbetering van te betalen. Maar volgens koepelorganisatie Aedes worden die middelen misbruikt om een gat in de Rijksbegroting te dichten. Als via een speciale heffing geld in een nieuw op te richten fonds wordt gestort, zou eenvoudig sprake zijn van eigendomsoverdracht. En dat gaat de corporaties een stap te ver. „Wij werken absoluut niet mee aan zo’n fonds. Wij willen geen Bosfonds”, zegt voorzitter Willem van Leeuwen van Aedes. De brancheorganisatie zal desnoods procederen tot het Europese hof om zo’n heffing te voorkomen.
Het vermogen van corporaties is de afgelopen jaren sterk gestegen, maar dat komt mede doordat zij volgens critici onvoldoende hebben gebouwd. „De corporaties spreken van ‘ons’ geld”, zegt wethouder Dominic Schrijer (PvdA) van Rotterdam. „Maar hun vermogen is opgebouwd uit de publieke middelen. Zij hebben te weinig geïnvesteerd in de achterstandswijken en mede daardoor zo’n rijkdom opgebouwd.”
In de wandelgangen wordt gesteld dat Vogelaar al eerder vrijwel rond was met de corporaties, maar dat minister Bos haar naar de onderhandelingstafel terugstuurde voor een beter resultaat. Het ministerie van VROM wil hier niet op ingaan. Wel wordt erkend dat Bos betrokken is bij de onderhandelingen met de corporaties vanwege „de financiële kant van het verhaal.”
Wethouder Schrijer hoopt vurig dat er een heffing en een centraal fonds komt van waaruit snel zaken kunnen worden gedaan. „Het klinkt allemaal heel sympathiek, die lokale aanpak van de corporaties. Wij hebben in Rotterdam 23 postcodegebieden die centraal staan om daar de wijken te verbeteren. Als ik voor al die gebieden iedere keer afzonderlijk aan de onderhandelingstafel moet gaan zitten, ben ik jaren bezig. Alleen al in het Oude Noorden van Rotterdam heb ik met drie corporaties in één postcodegebied te maken. Wij willen na Prinsjesdag gewoon geld van Den Haag om snel vaart te maken in de wijken”.
Volgens Schrijer is de bron van alle problemen het grote verschil tussen rijke en arme corporaties en tussen corporaties met veel en corporaties met weinig projecten. „Hoe kan je makkelijk schuiven tussen daar waar geld zit, en daar waar geld nodig is? Geld moet rollen en dat is de afgelopen jaren nu juist niet gebeurd. Centrale regie vanuit Den Haag is juist hard nodig om de boel vlot te trekken.”
De corporaties maken een eenvoudige rekensom. Op 2,5 miljoen huurwoningen vertaalt een ‘Bosheffing’ zich in 300 euro per woning. Dat kost de individuele corporatie al snel miljoenen euro’s waardoor er minder in gewone wijken geïnvesteerd kan worden. „Met het ‘Bosfonds’ wordt de bouw van sociale woningen vakkundig om zeep geholpen”, stelt directeur Lambert Greven van corporatie Rondom Wonen uit de Haaglanden.
In de discussie over de kosten van wijkverbetering speelt de afgeblazen huurliberalisering nog een prominente rol. De corporaties zeggen financieel getroffen te worden doordat het huidige kabinet afziet van de liberalisering van de huurmarkt. De tarieven worden niet vrijgegeven, maar de huren zullen de inflatie volgen. Volgens Van Leeuwen van Aedes heeft Vogelaar al erkend dat 250 van de gewenste 750 miljoen per jaar kan worden weggestreept voor de tegenvallende huurinkomsten van corporaties. Volgens die redenering zouden de onderhandelingen tussen het kabinet en de corporaties zich vernauwd hebben tot een half miljard per jaar.
Voor Jan Schuil van woningcorporatie Pre Wonen uit Beverwijk is de discussie overzichtelijk. „Als we straks toch met een heffing worden geconfronteerd gaan we eigenlijk weer terug naar de oude subsidieregeling.” In de jaren negentig van de vorige eeuw werden de corporaties op afstand van het Rijk gezet door alle subsidies af te schaffen en de corporaties een eenmalig bedrag te geven. „Het zou heel raar zijn om deze, toen verguisde wijze van financiering in ere te herstellen.” Maar misschien is dat ook precies wat het huidige kabinet eerder voor ogen staat.