17.9.07

Jaarverslag 2006 com.wonen online; geef uw mening

www.comwonen.nl

Zie nieuws

Vreewijk wordt "behandeld" op pagina 41 t/m 46

Je hebt het gratis programma Acrobat reader nodig om het te kunnen lezen/opslaan (www.adobe.com).

Voor wie dit niet heeft of niet wil hebben:

De tekst:

Vreewijk is een wijk in de deelgemeente Feijenoord in Rotterdam-Zuid. Het is een unieke wijk in een veranderende grootstedelijke omgeving. In Vreewijk staan zo’n zevenduizend woningen, waarvan wij er ongeveer 5.460 verhuren. Het bekendste en prominentste deel van Vreewijk is het historische tuindorp Vreewijk. Dat bestaat al sinds 1916 en staat bekend als een perfect voorbeeld van de tuindorpgedachte.

Kijk op de toekomst van Vreewijk
Gebiedsvisie

De bouw van Vreewijk in het begin van de twintigste eeuw had als doel een leefbare omgeving te creëren voor de arbeiders van Rotterdam. Er moest een gebied ontstaan dat zowel de aantrekkelijke kanten van de stad (nabijheid werk, voorzieningen) als die van een dorp (rust, groen) in zich droeg. Een concept dat ook nu nog blijkt te werken, maar wel onder spanning komt te staan. Vreewijk ondervindt net als alle andere wijken in Rotterdam de gevolgen van de maatschappelijke en fysieke veranderingen in de stad. De problemen en thema’s die hiermee samenhangen, legden we in een breed participatietraject voor aan alle wijkpartijen. De resultaten dienden als input voor de wijkvisie waaraan wij samen met de deelgemeente in de eerste helft van 2006 werkten. Deze visie biedt perspectieven waarmee Vreewijk tot 2030 vooruit kan.
In het voorjaar bespraken we de conceptvisie vertrouwelijk met vertegenwoordigers van huurders en bewoners. In deze conceptvisie staan plannen om een gedeelte van de wijk te slopen. De sloopplannen leidden tot veel commotie in Vreewijk. Hierdoor was het onmogelijk de visie in 2006 af te ronden. Het laatste kwartaal overlegden we intensief met bewoners, deelgemeente en gemeente om het proces weer op gang te brengen. We spraken af dat we met elkaar de conceptwijkvisie op onderdelen herschrijven. Begin 2007 leggen we het concept na goedkeuring van de stuurgroep voor ter advies. Daarna vertalen we de wijkvisie in een uitvoeringsprogramma.
De wijkvisie heeft de volgende uitgangspunten:
• De visie maakt onderscheid tussen dorpsbuurten en stadsbuurten.
• Doel is een levensloopbestendige wijk voor oudere bewoners en gezinnen.
• Er moet een goede samenhang zijn tussen wijk en stad.
• Het fenomeen tuindorp met behoud van sociale cohesie en gemeenschapszin
mag niet verloren gaan.
• De karakteristieke identiteit van het tuindorpdeel blijft gewaarborgd.


Voor ons staat de verbetering van de kwaliteit van het wonen voorop. Dat houdt in dat we het huidige woningbestand verbeteren en vernieuwen waar dit nodig is en de diversiteit in het woningaanbod vergroten.

Bouwprojecten
Wij werkten aan de ontwikkeling van project ‘t Slag: de bouw van 16 woningen, 2.260 vierkante meter bedrijfsruimte en 42 parkeerplaatsen. In de bedrijfsruimte komen een gezondheidscentrum en bibliotheek. Zo levert dit project een bijdrage aan het voorzieningenniveau in de wijk. De bouw start naar verwachting in het begin van 2008.
In de Landbouwbuurt bouwen we 207 woningen (157 koop, 50 huur) en 295 parkeerplaatsen, in combinatie met 830 vierkante meter bedrijfsruimte. De bouw van de eerste fase (50 woningen) start eind 2008.

Woonzorgzone
In de locatie Motorstraat, Landbouwbuurt, Simeon en Anna realiseerden we samen met Laurens een kleine woonzorgzone. We onderzochten hoe we activiteiten in de toekomst kunnen bundelen. Daarnaast maakten we een start met de huisvesting van een woongroep voor Hindoestaanse ouderen in Vreewijk.

Relatie met onze partners in Vreewijk

Relatie met de deelgemeente
Door de commotie die in de wijk ontstond naar aanleiding van de sloopplannen, kwam de relatie met de deelgemeente halverwege 2006 onder druk te staan. Om het proces rond de wijkvisie vlot te trekken, stelde de gemeente een stuurgroep in met gemeente, deelgemeente en Com•wonen.

Prestatieafspraken
Wij sloten een overeenkomst met de gemeente Rotterdam over de aanpak van de hotspot Strevelsweg. Onze inzet richt zich op aankoop, verbetering en verkoop van panden, in samenwerking met Stadsvastgoed. Onze afspraak is dat we vijftig woningen aanpakken. We kochten zestien woningen. De eerste vier (voorheen zes) verbeterde woningen leverden we in 2006 op. Daarnaast werpt de actieve aanschrijving van particuliere eigenaren door de gemeente Rotterdam zijn vruchten af.
Omdat wij hierdoor niet de enige partij zijn die woningen aanpakt in deze straat, ondergaat de woningvoorraad hier een zichtbare verbetering. In de praktijk verloopt de verwerving van woningen moeizaam. De omloopsnelheid is laag en de aankoopprijzen zijn hoog. Hierdoor komt de financiële haalbaarheid in het geding. Daarnaast lanceerde de gemeente een andere gesubsidieerde aanpak op deze plek. Zo ontstaat zelfs onbedoelde concurrentie. Op basis van
deze signalen verwachten we niet dat we nog meer woningen aankopen op de Strevelsweg.
We maakten nog geen prestatieafspraken met de deelgemeente. We richtten onze energie in 2006 op het ontwikkelen van een visie. Die moet uiteindelijk leiden tot prestatieafspraken. Wel maakten we productieafspraken met de gemeente over de Landbouwbuurt (uit 2004, geactualiseerd in 2006).

Participatie
De huurdersvereniging Vrelom is onze formele partner voor participatie. In 2006 adviseerde zij ons bij het traject voor de wijkvisie, het sociaal plan en de maatwerkovereenkomst voor de bewoners van de Bree/Maarland. De vereniging was daarnaast partner bij het ontwerpen van het Handboek Participatie. Ook houdt zij ons alert bij de dienstverlening aan huurders in de wijk. Binnen het Platform Leefbaarheid is zij een van de partners die met ons de Wijkkrachtprojecten in de wijk initieert en uitvoert. Ook begeleidt ze de daarbij behorende bewonersparticipatie. Wij waren het niet altijd met elkaar eens in 2006, maar ook voor
2007 maakten we goede afspraken over de samenwerking en de rol van de vereniging in de wijk. Het Handboek voor Participatie is daarbij onze leidraad.

Strategische samenwerkingen
In Vreewijk werkten we met de deelgemeente nauw samen op de terreinen wonen, jongeren, welzijn, kunst en cultuur. Daarnaast werkten we in Vreewijk samen met Laurens Wonen voor de ouderenhuisvesting in de plannen voor de Landbouwbuurt. Met OBR en deelgemeente realiseren wij een bibliotheek en gezondheidscentrum op ’t Slag.

Wijkkracht in Vreewijk
Platform Vreewijk
In het Platform Vreewijk werken wij samen met de huurdersbelangenvereniging Vrelom, Bewonersorganisatie Vreewijk (BOV) en de Tuinenkeuringscommissie (TKC). Het Platform beschikt over een leefbaarheidsbudget. Samen verbeteren we de leefomgeving, bevorderen we de sociale samenhang en stimuleren we activiteiten voor en door bewoners. In september hielden we bijvoorbeeld de actie Veiligheid Dalenbuurt, samen met politie, deelgemeente, jongerenwerk en bewoners. Het Platform was daarnaast verantwoordelijk voor het sinterklaasfeest voor driehonderd enthousiaste kinderen uit de wijk. Ook de kerstpakkettenactie voor bewoners die een steuntje in de rug konden gebruiken, was een initiatief van het Platform.

Paal en Perk
Onderdeel van het Platform Vreewijk is het tuinproject Paal en Perk. Dit is een dagbestedingsproject voor verstandelijk gehandicapten. Via dit project kregen ongeveer tweehonderd oudere bewoners van Vreewijk enkele keren per jaar gratis ondersteuning bij het onderhoud van hun tuin. Enthousiaste jongens en meiden voerden dit onderhoud uit onder begeleiding van de Stichting Paus Johannes XXIII.

Kunstproject Oud en Jong
Het kunstproject Oud en Jong in Vreewijk is een samenwerkingsverband tussen ons en de deelgemeente. Een kunstenaar gaf het geheel vorm. Wijkbewoners leverden op een verrassende manier een persoonlijke bijdrage aan het project. Na een uitgebreide fotosessie is een serie van achttien briefkaarten in de wijk verspreid. Op elke briefkaart stonden afbeeldingen en teksten met een oude en jonge bewoner uit Vreewijk. We bewerkten de afbeeldingen en hingen ze op groot formaat op aan goed zichtbare gevels in de wijk. De teksten staan op borden van het formaat van een straatnaambord in de binnentuinen van Vreewijk. Bewoners vonden het vooral erg leuk om hun ‘buren’ te herkennen. In 2007 komt een boekje uit met een wandeling door Vreewijk. Tijdens deze wandeling kom je, naast mooie plekjes, de teksten en afbeeldingen tegen.

Bijzondere doelgroepen
Woningen geleverd voor bijzondere doelgroepen
Aantal woningen per wijk
Totaal 29
Verdeling naar doelgroepen
• Statushouders, waarvan vier woningen van het Regieteam retour ontvangen omdat er geen passende
kandidaten waren
5
• Via Flexibel Wonen aan cliënten van zorginstellingen met woontoezicht 13
• Via Flexibel Wonen aan Sociale Zaken en Werkgelegenheid, afdeling Beleid & Strategie voor cliënten van Project (Z)onder Dak 8
• Via Flexibel Wonen aan zorginstelling 3

Projecten
Aan de dichtbij gelegen Putsebocht tekenden wij een contract met het Leger des Heils om voor twee panden (en veertien units) intensief woontoezicht te leveren. Daarnaast startten we in 2006 in opdracht van de gemeente een zoektocht naar een locatie voor de opvang van dak- en thuislozen. Deze zoekactie krijgt een vervolg in 2007.

Kengetallen

Klanttevredenheid, verhuur en verkoop
Klanttevredenheid
Het gemiddelde rapportcijfer van een nieuwe huurder 7,4
Verhuur algemeen
Aantal nieuwe verhuringen 238
Mutatiegraad 5,17%
Verkoop bestaande woningen
Aantal verkocht totaal (vrije verkoop) 20
Aantal nieuw in voorbereiding voor verkoop 0
Verhuurproces
Huurachterstanden
Huidige huurders, als % van de jaarhuur 1,0%
Vertrokken huurders, als % van de jaarhuur 0,8%
Leegstand
Gemiddeld aantal dagen dat een woning leegstaat tot deze weer verhuurd wordt 53
Aantal woningen leeg voor verhuur op 31-12-2006 74
Ontruimingen
Aantal ontruimingen op basis van huurachterstand 14
Aantal ontruimingen op basis van overlast 0
Aantal ontruimingen op basis van overige redenen 1
Lokaal Maatwerk Niet van toepassing
Huurprijs woningen
Gemiddelde huurverhoging per 01-07-06 in % 2,69%
Gemiddelde nettohuurprijs per maand € 371,58
Vastgoed (per 31 december 2006)
Woningen Aantal totaal 5.462
Huurprijs woningen
Aantal woningen met een bereikbare huurprijs 5.292 (96,9%)
Waarde woningen
Gemiddelde WOZ-waarde (peildatum 01-01-2003) € 112.755
Bedrijfsruimtes, parkeerplaatsen, overig
Aantal totaal 261
VvE’s
Aantal actieve VvE’s met woningen 0
Aantal nieuwe VvE’s in voorbereiding (



www.comwonen.nl