2.10.07

Woningmarkt verder in het slop?

‘Woningmarkt verder in slop door kabinet’ECONOMIE | 02-10-2007 00:00 | Aernout Bouwman

DEN HAAG - Het kabinet trekt met het heffen van vennootschapsbelasting (vpb) over de maatschappelijke activiteiten van corporaties de woningmarkt verder in het slop. Dat schrijft Aedes, de belangenorganisatie voor sociale huisvesters, een brief aan de Tweede Kamer.

De corporaties maken zich met name druk over de verdere scheefgroei die op de woningmarkt ontstaat als gevolg van het kabinetsbeleid. “De huurmarkt blijft zwaar gereguleerd, terwijl de koopmarkt ongebreideld door kan groeien omdat het kabinet de hypotheekrenteaftrek onaantastbaar heeft verklaard”, stelt Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen in de brief.
Van Leeuwen windt zich verder op over het ongelijke speelveld dat ontstaat door de aangekondigde kabinetsplannen. “Sociale huisvesters worden met een winstbelasting geconfronteerd, maar commerciële verhuurders blijven ervan vrijgesteld”, stelt Van Leeuwen.

Ontsnappen
Institutionele vastgoedbeleggers kunnen aan de vpb ontsnappen door hun bezit in een fiscale beleggingsinstellingen onder te brengen die onder bepaalde voorwaarden is vrijgesteld van belasting. Het kabinet wil corporaties verbieden om dat te doen zodat de sociale huisvesters gedwongen worden de door de regering op de begroting genoteerde 2 miljard euro aan vpb-inkomsten op te hoesten. Aedes stoort zich aan de uitzonderingspositie die corporaties krijgen ten opzichte van andere maatschappelijke organisaties, bijvoorbeeld ziekenhuizen en zorginstellingen. “Deze organisatie kunnen een beroep blijven doen op de wettelijke belastingvrijstelling. Hierdoor ontstaat rechtsongelijkheid, wat zich niet verhoudt tot het Brusselse mededingingsbeleid.”

Alternatief
In de Tweede Kamer heeft de SP-fractie een alternatief plan uitgewerkt. De oppositiepartij wil de vennootschapsbelasting waartegen Aedes protesteert, schrappen. In plaats daarvan doet de partij een greep in de corporatiekas door rijke corporaties geld te laten storten in het wijkenfonds dat minister Vogelaar (wonen) op wil richten.
De SP wil de corporaties aanslaan op basis van hun vermogensovermaat, die door het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) wordt berekend. Sociale huisvesters zonder een vermogensoverschot, dat het CFV berekent door de investeringsopgave af te trekken van het kapitaaloverschot, worden vrijgesteld.
Volgens SP-Kamerlid Paulus Jansen kan er via de door zijn partij voorgestelde constructie een miljard euro beschikbaar komen voor de aanpak van de achterstandswijken. De SP vindt dat in principe alle corporaties in Nederland een beroep moeten kunnen op een bijdrage uit het wooninvesteringsfonds en niet alleen de sociale huisvesters in de veertig Vogelaar-wijken, zoals in de huidige opzet de bedoeling is.