15.10.07

Eerlijk is eerlijk

Er was van het conflict tussen de wethouder en de woningcorporaties weinig te merken, afgelopen zaterdag op de Brink. Drijver en Karakus (met in hun midden Gülami Yesildal van de deelgemeente Feijenoord) vormden één front, zo te horen, maar misschien bood de zonnebril van Drijver (die ze de hele bijeenkomst ophield, terwijl ze in de schaduw stond), de nodige afstand? Of durfde ze de bewoners niet in de ogen te kijken?



Uit het AD van 10 oktober 2007

Wethouder in conflict
Door ANTTI LIUKKU

ROTTERDAM - De malaise met de stadsvernieuwing in onder meer Pendrecht heeft geleid tot een stevig conflict tussen wethouder Hamit Karakus (PvdA, woningbouw) en de woningcorporaties.

Wethouder Karakus.
Verschillende nieuwbouwprojecten in Rotterdamse wijken dreigen te mislukken omdat een overspannen woningmarkt de bouwprijzen omhoog drijft. De corporaties willen daarom financiële compensatie. Wethouder Karakus eist evenwel dat ze zich aan hun afspraken houden.

Volgende week wordt op het stadhuis spoedoverleg gevoerd tussen de kibbelende partijen. Karakus ziet ook zijn eigen belofte in gevaar komen, namelijk dat het stadsbestuur ieder jaar minstens 3200 woningen bouwt.

Een voorlichter van de wethouder wil vooralsnog weinig kwijt over de problemen. In ieder geval gaat Karakus om tafel zitten met alle woningcorporaties die actief zijn in Rotterdam-Zuid. ,,Dit speelt in meer delen van Rotterdam en hier moeten we wat aan doen,’’ aldus de voorlichter.

In Pendrecht is de nood hoog, meldde deze krant eerder. Tenminste één project aan de Dinteloordstraat kan niet worden gebouwd omdat het aanbesteden niet lukt, heeft corporatie De Nieuwe Unie laten weten. De vrees is dat veel bewoners van inmiddels gesloopte gebieden niet meer kunnen terugkeren naar Pendrecht. Ondertussen klaagt de middenstand steen en been over de lage koopkracht in de wijk.

Volgens PvdA-bestuurder Ed Goverde van de deelgemeente Charlois zijn er naast Pendrecht ook moeilijkheden in Zuidwijk. Aannemers vragen flink meer dan een paar jaar geleden was ingeschat. ,,Als je huizen sloopt, moet je ook nieuwe woningen bouwen. Als de herstructurering in deze wijken stil dreigt te vallen, hebben we een geweldig probleem.’’