Uit verslag
openbare overlegvergadering commissie FIBS (Commissie voor Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport) d.d. 30 mei 2007
(Aanwezig waren:
Voorzitter : de heer M. Çelik (PvdA),
Aanwezig : de dames B. Gülmü? (PvdA) en E.J. Hagenaars-Baldee (CDA) en de heren W. de
Bel (ChristenUnie-SGP), A. Bonte (GroenLinks), R. Buijt (Leefbaar Rotterdam)
M. Heijmen (PvdA), S. Hulman (VVD), L.P.M. de Kleijn (SP), A.S. Mosch
(Leefbaar Rotterdam) en H.M. Sonneveld (Leefbaar Rotterdam)
Afwezig : de heren C.W.W. van den Berg (D66), T. Harreman (PvdA) en D. Hoogland (PvdA) Commissiegriffier : de heer P.J. Brouwer
Commissiesecretaris : de heer D.H. Minnema
Wethouder : de heer L.M.M. Bolsius (agendapunten 5 t/m 10a)
de heer H. Karakus (agendapunten 5, 11 t/m 13)
Tevens aanwezig : de heer H.M.A. Gudde, dienst Sport en Recreatie (agendapunten 6 en 7)
12. Tijdelijke verhuur van 85 woningen in Vreewijk
De voorzitter merkt op, dat van mevrouw N. van den Ende van het Actiecomité tegen sloop van onze 85 woningen het verzoek is ontvangen om te mogen inspreken. Hij stelt voor dit verzoek in te willigen.
De commissie gaat met dit voorstel akkoord.
Mevrouw Van den Ende merkt op, dat Com.Wonen de met haar gemaakte afspraken niet is nagekomen. Voor het overige verwijst zij naar de tijdens de vergadering uitgedeelde documentatie, die als bijlage bij dit verslag is gevoegd.
Tot slot merkt zij op, dat er nog steeds geen duidelijkheid is over het tijdstip, waarop de Wijkvisie zal worden vastgesteld en pleit zij ervoor, dat de onderhavige woningen weer op de reguliere wijze worden verhuurd.
De heer De Kleijn wijst op de eerder over dit onderwerp gevoerde discussie, waarbij aan de wethouder is gevraagd om de vastgelopen discussie tussen de bewoners en Com.Wonen weer los te trekken. Hij constateert, dat dit blijkbaar nog niet is gebeurd.
Tevens merkt hij op, dat de Wijkvisie, in tegenstelling tot eerder gemaakte afspraken, nog steeds niet is vastgesteld.
Hij merkt verder op, dat de tijdelijke verhuur van de voor sloop bestemde woningen in strijd is met de regelgeving.
Tevens is hij van oordeel, dat het voornemen van Com.Wonen om deze woningen antikraak in te richten eveneens in strijd met de regelgeving.
Alles overziende concludeert hij dat Com.Wonen zich aan de regelgeving dient te houden en dat de huurstop niet zonder vergunning kan worden opgeheven.
De heer Hulman wijst op het belang, dat, zolang er geen Wijkvisie op tafel ligt, alle betrokken partijen zich aan de regelgeving dienen te houden.
Gelet op het feit, dat er zijns inziens nu sprake van een vicieuze cirkel verzoekt hij de wethouder opnieuw pogingen in het werk te stellen om de discussie weer vlot te trekken.
De heer Bonte sluit zich bij deze woorden aan.
De heer Sonneveld merkt op geen goed woord over te hebben voor de wijze van handelen door Com.Wonen en hij verwacht van de wethouder, dat hier iets aan wordt gedaan.
Mevrouw Hagenaars merkt op, dat zij het gevoel heeft, dat Com.Wonen maling heeft aan de signalen, die vanuit de gemeente naar deze corporatie worden verzonden, hetgeen haar zorgen baart.
Tevens is zij het niet eens met de bewering, dat de bewoners niet constructief zouden meewerken. Zij pleit voor een betere communicatie.
Wethouder Karakus merkt op, dat het proces nu onder controle is, maar dat wel tegen een aantal problemen wordt opgelopen, zoals het feit, dat een deel van de bewoners het niet eens is met de huidige gang van zaken.
Hij wijst er op, dat dit kan worden doorbroken door de vaststelling van de Wijkvisie, waarbij hij toezegt, dat deze zo spoedig mogelijk na het vrijgeven door de deelgemeente Feijenoord, ter kennisname aan de commissie zal worden aangeboden.
Tot slot merkt hij op, dat hem uit overleg met de bewoners is gebleken, dat men in meerderheid bereid is mee te werken aan de uitwerking van de herstructurering van het onderhavige gebied.
Voor het overige wil hij eerst de Wijkvisie afwachten.
De heer Hulman wijst op het belang van het maken van goede afspraken. Tevens wijst hij er op, dat de Wijkvisie de basis vormt voor de opstelling van een bestemmingsplan voor dit gebied.
Wethouder Karakus merkt op het hiermee eens te zijn. Tevens wijst hij er op, dat het uitgangspunt is, dat tot sloop van woningen wordt overgegaan, maar dat dit afhankelijk is van de inhoud van de Wijkvisie.
De heer Bonte is van oordeel, dat het uitgangspunt dient te zijn, dat niet tot sloop wordt overgegaan, maar dat eerst de Wijkvisie dient te worden afgewacht.
Wethouder Karakus merkt vervolgens op, dat door het niet verhuren van woningen er nu sprake is van leegstand op grond waarvan de Leegstandswet in werking treedt. Door Com.Wonen is aangegeven, dat men hiervan geen gebruik zal gaan maken. Hij wijst er op, dat er geen verhuur meer plaatsvindt om nieuwe bewoners niet in onzekerheid te laten verkeren.
Verder wijst hij er op, dat er een goede balans dient te worden gevonden tussen de belangen van de bewoners en van Com.Wonen. Tot slot wordt opgemerkt, dat de Rotterdamse verordening met betrekking tot het verlenen van een onttrekkingsvergunning is ingetrokken en dat op grond van de nu van kracht zijnde regionale verordening geen onttrekkingsvergunning behoeft te worden aangevraagd, wanneer er geen veranderingen aan de woning wordt aangebracht. Op grond hiervan kan de woning antikraak worden gemaakt.
Alles overziend concludeert hij, dat op dit moment alles binnen de geldende wetgeving plaatsvindt.
In antwoord op een daartoe door de heer Bonte gedaan verzoek zegt de voorzitter toe, dat de Wijkvisie zo spoedig mogelijk voor een overlegvergadering zal worden geagendeerd.
De commissie neemt de verstrekte informatie voor kennisgeving aan.