24.2.08

Van de website van Leefbaar Rotterdam

Leefbaar achter plan boete bij onnodige leegstandLeefbaar Rotterdam ondersteunt het voornemen van staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken om de mogelijkheden voor het invoeren van een leegstandstaks te onderzoeken. Het beboeten van onnodige leegstand zou verloedering in de stad tegen kunnen gaan. Leefbaar ziet de taks dan ook als een waardevol instrument voor het stadsbestuur.
Heemskerk deed zijn toezegging tijdens een ontmoeting met de Rotterdamse wethouder Schrijer (Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid). Ook Schrijer is blij met het onderzoek de staatssecretaris. Volgens hem is leegstand een groot probleem in Rotterdam en is het invoeren van een extra belasting iets wat van de ondernemers zelf komt. Amsterdam en Utrecht staan ook niet afwijzend tegenover de boetemaatregel en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) noemt het initiatief ‘interessant’.
Heemskerk wil eerst kijken of het juridisch en fiscaal mogelijk is om extra belasting te heffen op een leegstand pand, alvorens de maatregel in te stellen. Wat Leefbaar betreft moet de maatregel ook voor woningbouwcorporaties gaan gelden wanneer zij panden bewust leeg houden en laten verpauperen, zoals bijvoorbeeld in de Rotterdamse wijk Vreewijk gebeurt.

Zie ook hier