7.5.07

Minister op bezoek in Vreewijk



Maandag 7 mei brengt Ella Vogelaar, minister van wonen, wijken en integratie een bezoek aan Rotterdam-Zuid. Ze gaat naar Zuidwijk en Pendrecht en ook naar Vreewijk, waar ze om ongeveer 15.00 uur aankomt bij sporthal de Enk aan de Sparrendaal 91. Dus wie wil protesteren tegen de sloop van de huizen in Vreewijk, of tegen de bouw van een bejaardenpalkhuis langs de Bree (u weet wel, een van de smerigste straten van Nederland), moet zeker daar naar toe gaan.

Waarvoor komt ze ook alweer? O ja, Vreewijk moet van een probleemwijk een prachtwijk worden. Van de website van de minister :


1. Wat is een probleemwijk?

Een probleemwijk is een wijk waar problemen zich opstapelen rond wonen, werken, leren, integreren en veiligheid. En waar de bewoners dit ook daadwerkelijk als een probleem ervaren. Een wijk met bijvoorbeeld verouderde huizen, hoge werkloosheid, gevoelens van onveiligheid. Kortom, een probleemwijk is een wijk waar mensen niet graag wonen en weinig kansen hebben.
2. Wat is een prachtwijk?

Een prachtwijk is een wijk waar (weer) sprake is van een vitale woon, werk- en leefomgeving. Waar het (weer) prettig is om te wonen en waar mensen perspectief hebben en betrokken zijn bij de samenleving. Minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie spreekt liever van krachtwijken omdat zij de krachten van de bewoners in deze wijken wil aanspreken. Veel bewoners zitten immers niet bij de pakken neer, maar zetten zich, ondanks problemen in de wijk, in voor hun buurt.
3. Welke probleemwijken zijn er?

Minister Vogelaar heeft 40 wijken geselecteerd waarin dit kabinet extra zal investeren. De 40 wijken bevinden zich in 18 steden, waaronder de vier grote steden. De wijken zijn geselecteerd op basis van 18 indicatoren. De helft van de indicatoren is gebaseerd op oordelen van bewoners, de andere helft op harde feiten. Indicatoren zijn bijvoorbeeld inkomen, werk, opleiding, woningvoorraad, bewonerstevredenheid, overlast.
De minister rapporteert over haar bezoeken aan de wijken op dezelfde website.