21.3.07

Open brief aan com.wonen en politiek

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Sloop Maarland en Bree voor de bouw van senioren "pakhuis" een feit?

Het lijkt de enige conclusie die kan worden getrokken uit een artikel in het blad Leven in de Wijk van 1 maart 2007 (uitgave van com.wonen). Het artikel dat vergezeld gaat van een foto van de nieuwbouwkoopwoningen aan de Langegeer (ook een geslaagd project van com.wonen?), meldt dat er een wijkvisie wordt ontwikkeld (ja, daar is men al enkele jaren mee bezig...)... dat oudere Vreewijkers de wijk niet uit willen en belangstelling hebben voor een ouderenwoning... dat com.wonen bezig is met het ontwikkelen van plannen om te realiseren dat er straks voldoende ouderenwoningen zijn.

En het verhaal eindigt met de volgende tekst: Bijvoorbeeld een nieuwbouwwooncomplex met 140 gelijkvloerse woningen in het gebied dat wordt omsloten door de Bree en het Maarland. De woningen die er nu staan verkeren in te slechte staat om nog te renoveren. Zittende bewoners die willen verhuizen worden door com.wonen begeleid naar een andere woning binnen Vreewijk. Wat deze locatie zo geschikt maakt voor een ouderencomplex, is dat het aan de rand van de wijk ligt. Het klassieke beeld van Vreewijk zal dus niet worden verstoord door een nieuw en wat hoger gebouw. Op deze manier kunnen we Vreewijk voorbereiden op de toekomst en tegelijk het bestaande respecteren.

Het is een schande!
Tijdens het lezen van dit artikel werd deze a.s. senior (bijna 60) steeds bozer. Ik woon aan de kant van het Maarland die (voorlopig?) niet wordt gesloopt. Ik heb gemerkt dat de uitverhuizing van de woningen aan Bree en Maarland is begonnen.

Waarom zo boos? In de eerste plaats heb ik nog steeds geen bewijzen gezien van het feit dat de woningen in een te slechte staat zouden zijn om te renoveren. Voor zover ik heb kunnen nagaan in de archieven van gemeente en deelgemeente bestaat er geen rappport over de technische staat van de woningen. Als dit rapport bij com.wonen ligt, is het dan geen tijd om dat eens met de bewoners te delen? Ik wil hierbij opmerken dat toen ik mijn woning eind 1983 na de laatste renovatie betrok, gelijktijdig met bewoners van de huizen aan de andere kant van de straat, er wel is gezegd dat de woningen nog slechts 20 jaar zouden "meegaan". Nieuwbouw is wellicht de enige optie (bewijzen?), maar dan moeten de woningen worden vervangen door gelijkwaardige woningen. Voor wie is Vreewijk ooit gebouwd?
Uiteraard willen oudere Vreewijkers de wijk niet uit en hebben ze belangstelling voor een ouderenwoning. Er is voorzover ik weet echter nog nooit aan de ouderen gevraagd of men geïnteresseerd is in een gelijkvloerse woning in een vier of vijf lagen hoog appartementengebouw aan de rand van Vreewijk, aan een van de smerigste straten van Rotterdam en Nederland (zie rapport milieudefensie). Waar verkeer voorbijraast en de lucht verontreinigt, waar een tram twee keer met oorverdovend lawaai de bocht neemt. Waar vlakbij weliswaar winkels zijn, maar blijkbaar niet het type winkels waar de Vreewijkse ouderen in zijn geïnteresseerd. Ik zie ze immers nooit op de Groene Hilledijk.
Men spreekt in het artkel over een wat hoger gebouw. Als dit vier lagen hoog is (vijf met kelders?) en elke woning ongeveer twee meter hoog, hoe durft men dan te spreken over een wat hoger gebouw?

En sedert wanneer horen ouderen niet meer bij het klassieke beeld van Vreewijk? Ik heb de afgelopen maanden veel plannen van Vreewijkers zelf gehoord over ouderenwoningen, over geschikte locaties, over aangepaste kleine woningen. Maar ik denk niet dat com.wonen daarin is geïntereseerd en er zelfs naar heeft geluisterd. Daarbij heb tot nu toe nog geen enkele oudere kunnen vinden die het met hun plannen eens is. En wat is er gebeurd met de bewonersvisie van de BOV die enkele weken geleden in onze brievenbus lag?

De afgelopen maanden heb ik ook gelezen dat de politiek aandacht had voor de problemen van de bewoners van Vreewijk, vooral met betrekking tot de sloop. Er hingen SP posters voor de ramen van de woningen die moeten worden gesloopt, Krista van Velzen van deze partij heeft een bezoek gebracht en een plaquette aangebracht op een woning (trouwens behoorlijk ver van het Maarland en de Bree), Leo Kleijn (ook SP) heeft vragen gesteld aan wethouder Karakus over het onrechtmatig verhuren van leeggekomen woningen op Bree en Maarland. Duco Hoogland (PvdA) heeft in de gemeenteraad vragen gesteld over de voorgenomen sloop.

Maar opeens werd het stil? Er worden geen nieuwsbrieven van het actiecomité tegen de sloop meer verspreid, op de website van de deelgemeente Feijenoord is het laatste verslag van een vergadering van 1 februari (deelraad) en van 8 februari (commissie). Op de pagina's van politieke partijen komt Vreewijk niet meer aan bod.

En nu dan het verhaal van com.wonen, opgewekt van toon. Geen vuiltje aan de lucht. In het voorwoord van het blad schrijft mevrouw Drijver dat "we niet lang hebben hoeven te zoeken naar onderwerpen voor het eerste nummer (van het blad nieuwe stijl)". "Er gebeurt heel veel in onze wijken en de mensen die daarmee bezig zijn delen, zoals u kunt lezen, hun ervaringen graag met u." Waar zijn de ervaringen van de oudere Vreewijkers, mevrouw Drijver? Hun angsten, hun onzekerheden over de toekomst? U (of uw redactie) heeft er blijkbaar niet aan gedacht er naar te vragen.

U bent in gebreke gebleven! Hierbij dus alvast de mening van een (bijna) senior. Het is een schande dat een woningcorporatie die ooit een sociaal gezicht had, oudere bewoners wil opbergen in een pakhuis voor senioren aan de rand van de wijk. Ver van hun tuinen, ver van de geluiden van vogels en insecten, ver van spelende kinderen, ver van jongere bewoners, ver van hun vertrouwde supermarkt en winkels aan de Groenezoom, ver dus van het klassieke beeld van Vreewijk, dat plaats biedt aan oud en jong, gezinnen en alleenstaanden. Door elkaar en niet gescheiden.

Ik roep de politiek op de ouderen van Vreewijk te helpen. Om ervoor te zorgen dat men ze straks niet opbergt in een "bejaardenpakhuis". Zodat er menselijke oplossingen worden gevonden. Laten we niet vergeten dat ooit iedereen een "senior" of een "bejaarde" zal zijn.

Cobi van Mourik
Maarland 38