16.2.07

Van de site van deelgemeente Feijenoord

Actie gevraagd van dagelijks bestuur richting COM.WONEN

De commissie Vreewijk-Katendrecht wil dat het dagelijks bestuur actie onderneemt om de verontruste bewoners van de Bree/Maarland te steunen. Daarbij gaat het vooral om de tijdelijke verhuur van woningen door COM.WONEN.(Tekst: Emile Hilgers / Publicatie onder verantwoordelijkheid van de Griffie)

Vergunning

Hoewel de deelgemeente formeel geen partij is in deze kwestie, moet bij wethouder Karakus worden aangekaart dat de vergunning onterecht is verleend, aldus de commissie. Waarbij werd aangetekend dat niet optreden richting COM.WONEN de geloofwaardigheid van het dagelijks bestuur van Feijenoord niet veel goed doet.


Tijdelijke verhuur


Bewoonster mevrouw Van de Ende schetste in de vergadering van 6 februari dat twee woningen (waarvan COM.WONEN eerder had aangegeven deze te willen slopen) tijdelijk zijn verhuurd. Bewoners zagen dat woningen tijdelijk te huur werden aangeboden op internet, maar vernamen pas na de wettelijke bezwaartermijn dat op 24 oktober een vergunning is afgegeven door dS+V (ruimtelijke ordening en volkshuisvesting).

Onrechtmatig

De gemeenteraadsfractie van de SP heeft aangekaart dat de vergunning onrechtmatig is verleend. Deze mag alleen worden afgegeven als de eigenaar kan aantonen dat de afbraak of vernieuwbouw binnen een redelijke termijn plaatsvindt, is het argument. Sloop van de woningen aan de Bree/Maarland is nog steeds omstreden en zal worden getoetst aan de wijkvisie die nog niet af is. Bovendien bepaalt de wet dat de vergunning slechts verleend wordt indien de betreffende woning leeg staat. Dat geldt niét voor het overgrote deel van de woningen waarvoor de vergunning is afgegeven.

Reguliere verhuur

De wethouder heeft laten weten dat COM.WONEN geen gebruik zal maken van de vergunning, maar bewoners hebben geconstateerd dat woningen die leeg stonden weer bewoond zijn. Ze hebben geen vertrouwen in COM.WONEN en willen dat huizen die leegkomen, in de reguliere verhuur komen.

Gesprek afwachten

Baruch zei de frustratie bij de bewoners wel te begrijpen. Hij zegde toe uit te zullen zoeken wat er precies rond de vergunning is gebeurd. “De deelgemeente is ook niet tevreden over de handelswijze van COM.WONEN. Maar er is nu een afspraak tussen COM.WONEN en het actiecomité. We moeten dat gesprek afwachten. Ons standpunt is dat de vergunning op onterechte wijze is verkregen, dús moeten ze met een verhaal komen. Dat kan nog alle kanten op wat mij betreft.”


Informatie

Voor meer informatie kunt u bellen met de griffie van de deelgemeente Feijenoord, via telefoonnummer (010) 291 63 56.