2.4.07

Uit De Vrije Rotterdammer (VVD) editie maart 2007

Bewoners op de bres voor Tuindorp Vreewijk
Door Stefan Hulman, gemeenteraadslid

Tuindorp Vreewijk in de deelgemeente Feijenoord moet flink aangepakt worden. De deelgemeente had daarvoor een wijkvisie moeten ontwikkelen, maar heeft dat nagelaten. Nu hebben de bewonersorganisatie en woningcorporatie Com.wonen elk hun eigen visie op Vreewijk gepubliceerd.

De bewonersorganisatie meent dat verbeteringen van de woningen en de woonomgeving noodzakelijk zijn. Het woningaanbod moet gedifferentieerder worden. Ook is er meer ruimte nodig voor recreatie en parkeren. De huurprijzen van de verbeterde woningen en van devervangende nieuwbouw moeten volgens de bewonersorganisatie wel betaalbaar blijven voor de huidige en toekomstige bewoners.

Dit staat haaks op de plannen van Com.wonen. Zij zijn van plan 85 woningen in het gebied Bree/Maarland te slopen en te vervangen door ouderenwoningen. De bestaande woningen zijn volgens de woningcorporatie verouderd. Zij zouden structurele technische problemen vertonen, zoals wateroverlast, vocht, schimmels en scheurvorming in de gevels. Renoveren is volgens de woningcorporatie te kostbaar.

Deze bewering blijkt echter niet te kloppen en daardoor heeft Com.wonen zich in een moeilijk parket gemanoeuvreerd. De kwaliteit van de woningen is namelijk helemaal niet zo slecht als wordt beweerd. Herstructurering is altijd een ingewikkeld proces, maar door de onjuiste informatie die aan de bewoners is verstrekt, heeft de woningcorporatie zichzelf in de voet geschoten.

De bewoners zijn woedend omdat Com.wonen al is begonnen met uitplaatsen van bewoners terwijl van een wijkvisie nog geen sprake is, laat staan van een uitvoeringsplan. De bewoners hebben zich verenigd in het actiecomité ‘Tegen sloop van onze 85 woningen’. Ook hebben zij een advocaat in de arm genomen, die moet voorkomen dat reeds vrijgekomen woningen tijdelijk worden verhuurd.

De VVD ziet de noodzaak in van een herstructurering Vreewijk, maar heeft veel begrip voor de woede en frustratie van de bewoners. De VVD zou graag zien dat Com.wonen stopt met de voorbereidingen en eerst de communicatie met de bewoners op orde brengt. De deelgemeente moet alsnog een wijkvisie presenteren. De woningcorporatie, de bewonersorganisatie en de deelgemeente kunnen dan in samenspraak over de toekomst van het gebied beslissen.