12.7.06

Streep door sloop Vreewijk??? Een misleidende kop???

Misschien niet zo bedoeld door de redacteur, maar zo lijkt alsof de sloop al van de baan is. Het is mooi dat de PVDA als grootste partij tegen is, maar zolang de bewoners niet van Com.Wonen hebben gehoord, is het afblazen van de sloop niet officieel.

Woensdag 12 juli 2006

Streep door sloop Vreewijk
ROTTERDAM - De omstreden sloopplannen voor Vreewijk staan nu al op losse schroeven, nu de PvdA verklaart er helemaal niets in te zien. „Wij willen geen tweede Nieuw-Crooswijk in Vreewijk,’’ stelt raadslid Duco Hoogland.
Twee weken geleden riepen de bewoners in Vreewijk nog op tot massaal verzet tegen de plannen van corporatie ComWonen. Aan de rand van het tuindorp op Zuid, tussen De Bree en Maarland, moeten in 2008 200 sociale huurwoningen tegen de vlakte om plaats te maken voor ouderenflats. Deze woningen zijn volgens de corporatie volstrekt verouderd, wat door de bewoners wordt tegengesproken.
Maar het politiek draagvlak lijkt te ontbreken nu de PvdA-fractie, de grootste partij in de gemeenteraad, zich heeft uitgesproken tegen de sloopplannen. In de deelgemeente Feijenoord heeft de partij zelfs een meerderheid.
Volgens PvdA-raadslid Duco Hoogland is er een ’totaal gebrek aan visie’ bij ComWonen. „Zij mogen zich wel eens achter de oren krabben over nut en noodzaak van de plannen. Het is niet duidelijk waarom er ouderenwoningen juist op deze plek gebouwd moeten worden.’’ Zo eist de PvdA eerst een totale wijkvisie voor heel Vreewijk. „Er is niet naar alternatieven gekeken. En hoe zit het met vervangende huisvesting?’’
ComWonen gedraagt zich ’autistisch’, zegt Hoogland. „Het is toch niet normaal dat mensen zelf moeten vragen om een informatiebijeenkomst? Het lijkt wel of er in de communicatie niets is geleerd van Nieuw-Crooswijk,’’ verwijst hij naar de bewonersopstand tegen de sloop van 1800 woningen. De PvdA heeft overigens wel ingestemd met de forse ingrepen in Nieuw-Crooswijk.
Volgens ComWonen is een vergelijking met Nieuw- Crooswijk niet gepast. „Het gaat in Vreewijk om woningen die in een slechte staat verkeren, bovendien is er in de wijk veel vraag naar ouderenwoningen.’’
De corporatie verzekert dat de wijkvisie binnen een paar maanden af is. „Wij zijn juist vroeg naar buiten getreden om de bewoners zo snel mogelijk te informeren.’’ De opstelling van de PvdA noemt ze ’jammer’.R