5.1.07

www.woonbond.nl

Bericht van 20 december jl.

http://www.woonbond.nl/nieuws.php?aktie=bekijk&id=995


Tuindorp Vreewijk door sloop bedreigd
Dankzij de sloopplannen van corporatie ComWonen dreigt het Rotterdamse Vreewijk, het oudste tuindorp van ons land, ernstig te worden aangetast. Hoewel in de plannen van de corporatie wordt gesproken over behoud van het ‘unieke karakter' van Vreewijk, is de angst groot dat dit met de beoogde bouw van ouderenwoningen juist niet gebeurt.

De meeste bewoners van Vreewijk willen hun in de jaren '80 gerenoveerde woningen en buurt niet uit. Ze hebben daarom een actiecomité opgericht, dat er in de korte tijd veel aan heeft gedaan om aandacht en steun te krijgen. Zo hebben bewoners hun woningen opengesteld om te laten zien dat die niet slecht en uit de tijd zijn en is er een enquête gehouden waaruit blijkt dat ruim 90% van de bewoners tegen sloop is. Verder zijn er bewonersavonden gehouden en nieuwsbrieven rondgestuurd en is er volop geprobeerd om ComWonen op andere gedachten te brengen.

Ook hebben de bewoners met succes aan andere partijen om steun gevraagd. Gezien de unieke historische waarde van het tuindorp hebben zowel Historisch Genootschap Roterodamun als Bond Heemschut aan de gemeente gevraagd om Vreewijk versneld de status van ‘beschermd stadsgezicht’ te geven. De wijk wordt in het Monumenten Inventarisatie Project (MIP) van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg én in de ‘Cultuurhistorische Hoofdstructuur Zuid-Holland’ aangemerkt als een 'nederzetting met een zeer hoge historische waarde' die om die reden in stand moet worden gehouden. B&W van Rotterdam hebben de wijk in het voorontwerp bestemmingsplan Vreewijk bovendien aangewezen als beschermd stadsgezicht. Desondanks is het nog niet gelukt om die status ook daadwerkelijk te behalen.

De buurt is zeer geliefd en de 85 (eengezins)woningen zijn betaalbaar en van prima kwaliteit. De recent opgeleverde nieuwbouw elders in de wijk blijkt niet alleen erg duur - veel woningen zijn nog altijd niet verkocht - maar heeft ook nog eens te kampen met wateroverlast, terwijl de met sloop bedreigde woningen kurkdroog zijn gebleven.
Wethouder Karakus meent dat hij niets kan doen en verwijst de bewoners naar de corporatie. ComWonen trekt zich echter niets van de protesten aan en is bezig de bewoners versneld uit hun huizen te krijgen. Door de bewoners voorrang te geven bij vrijkomende woningen in de rest van haar bezit lukt dit ook zonder sloopvergunning en stadsvernieuwingsurgentie. Blijkbaar hoopt ComWonen op die manier het bewonersverzet te breken.